AZ ÓZON

Az ózon egy rendkívül erős fertőtlenítő anyag, amely rövid idő alatt képes elbontani az oxidálható anyagokat. Megfelelően alkalmazva az ózon a legbiztonságosabb fertőtlenítő anyag.

AZ ÓZON TÖRTÉNELME

Az ózon egy három oxigénatomból álló instabil molekula, amelyet Christian Friedrich Schönbein fedezett fel 1840-ben. Neve a görög „ozein”=„rossz szagot árasztó” szóból származik. Az ózon szúrós szagú, mérgező gáz. Standard hőmérsékleten és nyomáson, (nagy tömegben) halványkék árnyalatú. -112 °C alatt sötétkék folyadék, -193 °C alatt sötétkék kristály. Instabil: közönséges oxigénmolekulára (O2) és egyatomos, rendkívül reagens, úgynevezett nascensz, egyatomos oxigénre bomlik.

ozone
ExOzone ozone sterilization disinfection
ExOzone ozone sterilization disinfection
ExOzone ozone sterilization disinfection

HOL LEHET MEGTALÁLNI?

Az ózon megtalálható a talaj vegyületeiben, a vízben és az ózonpajzsban. Villámcsapás közelében nagy mennyiségben keletkezik az ún. koronakisülés hatására. A Tesla-tekercs kísérletek használatakor keletkező elektromos ívek is nagy mennyiségű ózont képesek előállítani. Továbbá minden 185 nm közeli hullámhosszú UV (UV-c) sugárzás is ózont fejleszt. A szolárium csövek többsége pl. éppen ezért speciális üvegburkolattal készül, mely ezt az UV fényhullámhosszt kiszűri, de a hétköznapi fénymásoló gépek is termelnek ózont, vagy akár a legtöbb halogén izzó is, csak igen kis mennyiségben.

AZ ÓZON HASZNÁLATA

Már a 19. században elkezdték az emberek hasznosítani az ózont fertőtlenítésre, vízkezelésre, gyógyításra, tisztításra, a táplálék frissen tartására. Száz év leforgása alatt pedig az emberek ózonhoz való kapcsolata és hozzáállása jelentősen megváltozott, és annak használata széles körben elterjedt. 1902-ben Németországban hozták létre az első olyan gyárat, amely a víz ózonnal történő fertőtlenítésére és tisztítására szakosodott. Azóta már sok vízműben alkalmaznak ózonos technológiát a víz tisztításának és fertőtlenítésének folyamatában. 1904-től ugyancsak elterjedtté válik az ózon használata a tej, hús, sajt és fehérjét tartalmazó táplálékok frissen tartásánál.

ExOzone ozone sterilization disinfection
ExOzone ozone sterilization disinfection

FERTŐTLENÍTÉS ÓZONNAL

Az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag, a jelenlévő mikroorganizmusoktól függően 600-3000-szer hatékonyabb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal (baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával), szagot okozó elemekkel, oldott oxidálható ásványi anyagokkal, vegyületekkel, rovarokkal vagy gombák által termelt mikotoxinokkal, akkor egyszerűen megsemmisíti, elbontja azokat.

ExOzone ozone sterilization disinfection

KÖRNYEZET-
BARÁT

Mivel az ózon semmilyen károst hatást nem fejt ki a környezetre és a kezelést követően elbomlik, környezetbarát megoldást jelent.

ExOzone ozone sterilization disinfection

BIZTONSÁGOS
HASZNÁLAT

Amennyiben megfelelően használjuk és az ésszerű biztonsági óvintézkedéseket követjük, az ózon a legbiztonságosabb fertőtlenítő anyag, amit napjainkban használhatunk.

ExOzone ozone sterilization disinfection

RÖVID
VÁRAKOZÁSI IDŐ

A kezelés utáni várakozási idő az ózon esetén igen rövid, csupán néhány óra, ellentétben más fertőtlenítő anyagok alkalmazásával, ahol ez az idő akár több hét is lehet.

ExOzone ozone sterilization disinfection

NINCS
VISSZAMARADT
VEGYSZER

Az ózon semmiféle maradványt nem hagy maga után, visszaalakul oxigénné.