top of page
Escalator Handrail Sanitization

Fertőtlenítés

A fertőtlenítés egy olyan gyűjtőfogalom, amely magába foglal minden olyan eljárást, ami a(z) (mikro)organizmusok számának csökkentését vagy elpusztítását végzi.

A fertőtlentés

három összetevője

A lentebb kiemelt három összetevő véleményünk szerint a legfontosabb a fertőtlenítés sikeressége szempontjából. A továbbiakban olvashat a fertőtlenítést befolyásoló tényezőkről az Országos Epidemiológiai Központ ajánlásában. 

icons8-time-500 (2).png

Kezelési idő

Kiemelten fontos a kezelési idő körültekintő meghatározása, amelyhez a kezelendő helyiség és a fertőzést okozó elemek előzetes ismerete szükséges. 

icons8-share-500 (2).png

Hatóanyag

A  legtöbb ma használt fertőtlenítőszer, oxidáció útján végzi a fertőtlenítést. Használatuk során kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő koncentrációra.

icons8-service-500 (2).png

Eljárás

Az eljárás az az alkalmazási módszer, ahogy az adott fertőtlenítési megoldást használjuk. Ez számos esetben igen eltérő lehet, mivel figyelembe veszi a fertőtlenítés közegét, az elérni kívánt célt, stb. 

Amennyiben a fertőtlenítéshez szükséges feltételek nem teljesülnek, úgy nem lehet garantálni az elérni kívánt csíraszámot, a toxinmentes élelmiszert vagy a kártevőmentes környezetet.

Mikroorganizmusok, toxinok, vegyületek, kártevők

Ki az ellenfél a fertőtlenítés során?

Microorganisms
ExOzone ozone sterilization disinfection bacteria microorganism

1

Baktériumok

A baktériumok egysejtű, sejtmaggal nem rendelkező többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Egy milliliter felszíni víz egymillió baktériumsejtet tartalmaz. Tízszer annyi baktérium van az emberi testben, mint emberi sejt.  A baktériumok nagy része ártalmatlan vagy hasznos, de akad néhány fertőző megbetegedést kiváltó patogén (kórokozó) baktérium is, mint például a kolera, MRSA, szifilisz, lépfene, lepra vagy a pestis kórokozója.

virus-1812092_640_edited.jpg

2

Vírusok

A vírusok a legkisebb ismert mikroorganizmusok. Élő és élettelen anyagra egyaránt jellemző sajátosságokkal rendelkeznek. A vírus megfelelő sejtbe jutva, annak működését módosítva több százezer példányban lemásolhatja magát, ezzel a gazdaszervezet megbetegedését, károsodását okozva. Vírusok által okozott betegségek például: az AIDS, a feketehimlő, az influenza, a járványos gyermekbénulás és a veszettség.

mould-869476_640.jpg

3

Gombák

A gombák eukarióta sejtekből álló, egy- vagy többsejtű, általában telepes felépítésű élőlények, melyek az élővilág egy önálló országát alkotják. Jelenleg kb. 100 000 fajukat ismerjük, de becslések szerint akár 1,5 millió eddig ismeretlen gombafaj is létezhet. Sok gombafaj okozhat fertőző megbetegedéseket, mikózisokat. Ezen kívül a gombák mérgező vegyületek révén is károsíthatják az állati és az emberi szervezetet.

mycotoxins.jpg

4

Mikotoxinok

A mikotoxinok a mikroszkopikus gombák másodlagos anyagcsere termékei. A mikotoxinok nem csak a gabonafélékben (búza, kukorica), ha nem az állati eredetű termékekben (hús, tej, tojás) is megjelennek. Az állatok takarmányozására felhasznált alapanyagok, takarmányok révén az élelmiszerbiztonság is érintett, ugyanis az élelmiszerekben megjelenő toxinok (mérgező anyagok) a fogyasztó, azaz az emberek megbetegedését is okozhatják.

Image by Terry Vlisidis

5

Kémiai vegyüetek

Két vagy több alkotórész által formált entitás, amelyet az elemei közt lévő kémiai kötések tartanak össze. Bizonyos nemkívánatos vegyületek, mint a szkopolamin vagy az atropin esetében szükséges lehet ezen vegyületek semlegesítésére, mivel nagy mennyiségben toxikus hatásuk van.

Image by Erik Karits

6

Kártevők

A világ gabonatermésének egyharmada semmisül meg a tárolás során, amelynek jelentős része a raktári kártevőknek tulajdonítható. Rendkívül sok fajtájukat azonosították már (fogasnyakú gabonabogár, kukoricamoly, rizs zsizsik, stb.), melyek különböző módon károsítják a gabonát. Az általuk okozott kár jelentős mértékben csökkenthető fertőtlenítés alkalmazásával.

A hetékony fertőtlenítés érdekében számos körülményt kell figyelembe venni, azaz

a fertőtlenítést befolyásoló tényezőket:

a behatási idő, a fertőtlenítés célja és tárgya, a szennyezettség mértéke, a mikroorganizmusok fajtája, a mikroorganizmusok száma, azok ellenálló képessége, a kezelendő felület és közeg tulajdonságai, a hőmérséklete és a páratartalm. (forrás: Országos Epidemiológia Központ)

icons8-handshake-500 (2).png

Kontaktus

Biztosítani kell, hogy fertőtlenítő hatást létrehozó tényező és a mikroorganizmus közötti kontaktus megfelelően létrejöjjön.

icons8-recurring-appointment-exception-500 (2).png

Fenntartás

Fertőzésmentes állapot fenntartása, az adott hatóanyag utóhatásának figyelembevételével időszakos vagy folyamatos fertőtlenítéssel és a visszafertőződés megakadályozásával biztosítható.

icons8-hourglass-500 (2).png

Kezelési idő

A behatási idő legyen annyi, hogy a fertőtlenítő hatást létrehozó tényező és a mikroorganizmus között fennálló kontaktus megfelelő ideig fennálljon.

icons8-test-passed-500 (2).png

Elvárások

A visszafertőződés megakadályozása.  Feltételek megteremtése, szabályozás és az előírások betartásának ellenőrzése. Fertőzésmentesség időszakos visszamérése, szükség esetén az alkalmazott technológia módosítása, pontosítása.

icons8-test-tube-500 (2).png

Koncentráció

Az egyes fertőtlenítő eljárások gyakorlati alkalmazása során - a hatásosság mellet és az anyagkárosító hatás elkerülése érdekében - döntő jelentőségű az előírt kezelési időn túl a hatóanyag koncentrációjának betartása is.

icons8-sugar-cube-500 (2).png

Felületek

A szennyezettség bizonyos mértéken túl csökkentheti, vagy meg is gátolja a fertőtlenítő hatás érvényesülését.   Ezért a fertőtlenítés igen fontos fázisát képezi az eszközökön, tárgyakon, felületeken lévő fizikai szennyeződés előzetes eltávolítása, vagy fellazítása, a felületek ún. nedvesíthetővé tétele.

Négy lépésben bemutatjuk

a fertőtlenítési folyamatot az Exozone®​-al

Mivel minden fertőtlenítési feladat egyedi és a fentebb említett tényezők nagyban befolyásolják a fertőtlenítési munkát, így a következő négy pontban bemutatott folyamat nem tekinthető szakmailag pontos javaslattételnek, csupán a folyamat általános bemutatására szolgál.

Fertőtlenítési folyamat az ExOzone-al
HP_Clean4.jpeg

1

Helyiség előkészítése

Zárja le légmentesen a helyiségeket, ahol a fertőtlenítést végzik. Helyezze el ExOzone® berendezést és szükség esetén az ózonkoncentrációt mérő eszközöket. Kövesse a szakemberek által kidolgozott biztonsági protokollt.

Ozonosfertotlenites_20200425_UT (4).JPG

2

Kezelési program kiválasztása

Használja a testreszabható kezelési programokat a kívánt cél eléréséhez. A programozható vezérlőegységgel az ózon  technológia teljesen személyre szabott használata érhető el.

BBraun Clean Room (10).jpg

3

Kezelés

A kezelés során az ExOzone® berendezés alacsony áramfogyasztással ózonná alakítja a környezeti levegőben lévő oxigént, amely elvégzi a gyógyszeripari szintű fertőtlenítést.

HP_clean3.JPG

4

Kezelés után

A kezelés után nem marad hátra veszélyes anyag a kezelt helyiségben, de elővigyázatossági okokból biztonsági ózonérzékelők használatát javasoljuk. A helyiség használatba vétele előtt semmiféle utótisztításra nincs szükség. A kívánt cél elérésének ellenőrzéséhez javasoljuk, hogy vegyen mintákat laboratóriumi vizsgálatokhoz.

bottom of page